BLOG

Opaľovací krém - áno, či nie?

Leto a dovolenky sú opäť v plnom prúde a my sa po dlhomesačnom očakávaní slnečných lúčov, tak ako každý rok, začíname pred nimi "chrániť". Napriek tomu, že slnko a jeho lúče sú skutočným darom a zázrakom na tejto planéte a to hlavne pre naše zdravie, naučili nás pred ním chrániť sa. Ako to teda vlastne so škodlivosťou slnka je?

Doplnky výživy, ktorým verím a viem prečo.

Pochopiť, načo a prečo vlastne doplnky výživy existujú, no hlavne aký vplyv na nás majú a kedy, za akých okolností, mi trvalo pochopiť neuveriteľných viac ako 20 rokov. V bežnom živote sa totiž o skutočnostiach spojených s funkciou a významom doplnkov výživy dozvedáme tak málo, že aj táto  naša nevedomosť už takisto bola dostatočne potrestaná a je najvyšší čas i tu, poučiť sa z doterajších chýb.

Toxické látky, ktoré si dobrovoľne zadovažujeme. Prečo?

Nepotrebné, dobrovoľné a zbytočné vystavovanie sa chemickým a toxickým látkam je dôvodom, prečo náš imunitný systém často dostáva zabrať natoľko, že nie je schopný sa viac brániť voči počínaniu si človeka. Má obrovkú odolnosť voči nežiadúcim látkam, ktoré sa do nás pravidelne dostávajú, no táto odolnosť má tiež svoje hranice.
Ako dokážeme výborne eliminovať prísun nepotrebných a škodlivých toxínov, každý deň a bez cudzej pomoci?

Denaturovaná potravina - chorobnosti veľká vina.

Denaturované potraviny a ich konzumácia vyslovene devastujú náš organizmus a naprike tomu to denno-denne robíme. Chemicky či priemyselne spracované, umelo dochutené, prifarbené, konzervované, nevhodne a nadpriemerne tepelne upravené potraviny sa menia na otraviny a od momentu, kedy sa dostanú do našich úst, sa začínajú podpisovať na našich budúcich nepríjemných chorobách, ktoré prichádzajú potichu, pomaly a zákerne.

Voda - nutnosť, či móda?

Chronická dehydratácia je prvotnou príčinou takmer všetkých ochorení, ktorým dnes čelíme. Až 80% ľudí, ktorí u mňa hľadajú pomocnú ruku pre vlastné zdravie, nepijú ani zďaleka dostatok vody a to i napriek tomu, že zákon prírody hovorí jasne - 73% nášho tela je práve voda. I s tou najdokonalejšou stravou a dostatkom pohybu, bez pravidelného a dostatočného príjmu vody sa skôr či neskôr dostavia zdravotné ťažkozti.

Mäso či tofu?

Aj keď čím ďalej tým viac ľudí nachádza odpoveď na svoje zdravie v znižovaní konzumácie mäsa, jeho nahrádzanie prichádza iba postupne a to s množstvom otázok, čo je samozrejme správne. Veľmi populárnou, no zároveň i nekonečne kontroverznou témou je tofu. Jesť ju, či nejesť?

"Vegáni" - odkiaľ máte proteín?

Ešte niekoľko rokov dozadu, som si sám dával otázku, odkiaľ ľudia, ktorí nejedia mäso, ryby, vajíčka, ba dokonca ano mlieko a mliečne výrobky, odkiaľ potom berú proteín. Dnes sa na základe svojej práce, vzdelávania, presvedčenia, vlastných skúseností a skúseností zo sveta vegánskeho smeru stravovania, sám nachádzam medzi tými, ktorí proteíny toho druhu takmer vôbec neprijímajú. Preto, ak mi dnes niekto povie, že žiť zdravo vitálne a bez zdravotných problémov nie je možné bez živočíšnych bielkovín, potom viem, že predo mnou stojí niekto, kto má v tejto oblasti pred sebou ešte dlhu cestu, tak, ako som ju mal pred sebou kedysi i ja sám.

Ako nahradiť materské mlieko?

Veľmi častou otázkou zo strany matiek je, aká náhrada materského mlieka je pre ich dieťa najvhodnejšia. Skôr, ako sa dozviete odpoveď na túto otázku, možno by bolo dobré dať si jednu podotázku: aký je dôvod toho, že chcete materské mlieko nahradiť?

Kávový klistír

Kávový klistír, ako som sa už dávnejšie dozvedel, je známy už po mnohé roky. Ja som sa k nemu po prvý krát dostal až pri návšeteve jednej z dvoch existujúcich kliník naturálnej terapie, menovite Gersonovej kliniky v Mexiku. Tá druhá sa nachádza v našom susednom Maďarsku, priamo v budínskych horách a tam som aj kávový klistír po prvý krát zažil "v akcii", keď som sa ako doprovod pacienta mal možnosť zúčastniť kompletného programu tejto terapie, ktorá je právom označovaná za jednu z najúspešnejších a to už viac ako 80 rokov.

Čínska štúdia

Znovu pozdravujem všetkých aktívnych a šťastných ľudí a zároveň prinášam pozdravy a veľa energie od takmer 1500 zdravo-mysliacich a konajúcich ľudí, s ktorými som sa stretol na holistickej plavbe po karibiku.
Ďalšie stovky ľudí, ktorí si už dávno uvedomili, vyskúšali a pocítili, čo dokáže zmena stravovacích návykov. Podľa akademickej medicíny tu už mnohí z nich nemali byť a to niektorí už aj 30/40rokov! Dnes tu ale sú a tak, ako oni sami, tak aj lekári, ako Dr Campbell či Dr Esselstyn, ktorí patria medzi svetovú elitu znovu len potvrdili to, čomu sa svet rýchlo otvára a to veľmi úspešne.  Srdcovo-cievne ochorenia, rakovina, cukrovka a iné degeneratívne choroby, sú nie-len že preventovateľné a liečiteľné, ale dajú sa vyliečiť úplne! Je dôležité, aby sa tieto správy šírili aj vďaka vám a aby tak ľudia hľadali odpovede, pretože ich máme :-)

Chemoterapia

Ak aplikujeme chemoterapiu zdravému človeku, jeho imunitný systém bude rapídne oslabený, mnoho zdravých buniek poškodených, vypadajú mu vlasy, bude cítiť nevoľnosť   a vysoká toxicita ohrozí vitálne funkcie životne dôležitých orgánov, akou je napríklad pečeň. Ak sa toto stane zdravému človeku, aký dáva ľuďom zmysel, že by chemoterapia mohla pomôcť k uzdraveniu diagnostikovaného pacienta? Zmysel to moc nedáva. Aký je váš názor?

Rastlinné oleje - pomoc a či galeje?

Okrem iných cenných informácií som si z holistickej plavby po karibiku s ikonami "zdravej medicíny" priniesol i nové poznatky. Pre niekoho budú šokom, pre niekoho, vrátane mňa, len ďalším krokom smerom k lepšiemu životnému štýlu. To, že rastlinné oleje, ako ten olivový či kokosový neprospievajú nášmu zdraviu tak, ako sme si dlho mysleli, má svoje logické a hlavne ľahko pochopiteľné oddôvodnenie.

Čo je absolútnym základom nutrične hodnotnej výživy a prečo?

Zo všetkého, najdôležitejšiu úlohu tu hrá stav a kondícia pôdy, ktorá má za úlohu vyživovať plodiny presne tak, ako tie plodiny potom majú vyživovať nás. Čím kvalitnejšie ovocie a zeleninu konzumujeme, tým silnejším sa stáva náš imunitný systém.

Chcem jesť viac ovocia a zeleniny, ale zistil/a som, že som na ne alergický/á. Čo s tým?

Množstvo ľudí na moho rokov potlačilo čerstvo dopestovanú zeleninu a ovocie zo svojho jedálnička a toto väčšinou nahrádzali polotovarmi, fast-foodom, mäsom, živočíšnymi produktami a príliš veľkým množstvom vareného jedla. Keď sa neskôr, väčšinou zo zdravotných dôvodov rozhodnú, že budú konzumovať viac čerstvého ovocia a zeleniny, tak zistia, že po ich konzumácií majú rôzne reakcie.

Vraj neškodlivé plasty? To sú žvásty!

Sme už treťou "plastovou" generáciou a za viac ako 60 rokov máme množstvo dôkazov o tom,aké devastačné následky spôsobuje plast nášmu zdraviu. Scenár rovnaký - na uľahčenie si života a zodpovednosti sme najkvalitnejší ochranný a kladovací materiál našich potravín, teda sklo, vymenili za plasty. Tieto pochádzajú z chemického a petrochemického priemyslu a už z tohoto dôvodu by nemali absolútne prichádzať do styku s našimi potravinami a vodou, ktoré denne konzumujeme a pijeme.

Alkohol. Už niekomu pomohol?

Alkohol je takisto veľmi frekventovanou témou. Niet divu. Je obľúbený, je u nás tradíciou pri rôznych príležitostiach, oslavách a pri tzv. "uvoľnení" sa po náročnom dni, alebo období. Aký teda v skutočnosti pre naše zdravie alkohol je?

Je fitness centrum zdravým miestom?

Fitness centrá sa stali hromadným chrámom nás, ktorí radi využívame svoj voľný čas na spojenie príjemného s užitočným. Do akej miery nám však tieto miesta prinášajú skutočný pôžitok z pohybu. Zdá sa, že i v tomto prípade sme upadli do akéhosi bezvedomia a nevenujemepríliš veľa pozornosti tomu, čo sa nám vlastne na mieste, kde očakávame dať svojmu telu to najlepšie, dostáv

Prečo sa hovorí, že polotovary a potraviny z obchodu nie sú dostatočne dobré?

Potraviny, ktoré kúpime či už v škatuľkách, pohároch, tubách, plechovkách či sáčkoch, majú jednu jedinú výhodu a to, že sú trvanlivé. To je ale výhoda, ktorá žiaľ vyhovuje iba našej pohodlnosti, nie však nášmu zdraviu. Čím dlhšie potravina vydrží v regáloch obchodu, tým vzdialenejšia je jej nutričná hodnota tomu, keď plodina vyrastie čerstvá z pôdy.