Mäso či tofu?

Aj keď čím ďalej tým viac ľudí nachádza odpoveď na svoje zdravie v znižovaní konzumácie mäsa, jeho nahrádzanie prichádza iba postupne a to s množstvom otázok, čo je samozrejme správne. Veľmi populárnou, no zároveň i nekonečne kontroverznou témou je tofu. Jesť ju, či nejesť?

Ani bežný človek a ani športovec nemusí jesť mäso. Dnes už je táto informácia dostatočne vedecky potvrdená, no to, čo je asi najväčším dôkazom toho, že tomu tak naozaj je, sú krajiny a ľudia, ktorí žiju bez mäsa a ktorí konzumujú tofu. Najzaujímavejšie na tom však je to, že tí, ktorí tvrdia opak, teda konzumujú mäso, sú na tom väčšinou zdravotne oveľa horšie.

To, že rastlinné bielkoviny sa už takmer 50 rokov oficiálne považujú za komplexné, len málokto z bežných smrteľníkov vie. Ako by to aj vedieť mohli, keď finančná sila mäso-priemyslu usilovne pracuje na vlastnej mega-osvete. Ale ľudia, či už v kruhoch odborných alebo neodborných, ktorí sa svedomite a vážne zaoberajú výživou, v tom majú úplne jasno. Jediný rozdiel medzi komplexnosťou bielkovín v rastlinných a živočíšnych produktoch je ten, že napríklad v mäse sa sústreďujú všetky aminokyseliny (základné stavebné kamene bielkovín) v jednom produkte a pri rastlinných produktoch sa jednotlivé aminokyseliny nachádzajú rozložené v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, semien a podobne. Príroda to zariadila znovu geniálne a rôznorodé kombinácie zdravšej časti výživy pre človeka, teda rastlinnej, nám dodávajú absolútne všetko, čo k zdravej existencii potrebujeme.

Veľký rozdiel však prichádza s konzumáciou proteínov. Kým pri konzumácii bielkovín prostredníctvom tofu do tela dostávame okrem kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín i hodnotné látky ako napríklad vápnik či horčík, pri mäse sú to žiaľ škodlivé tuky, kontaminované zložky z potravy zvieraťa a samozrejme i pozostatky z liekov, antibiotík. No a v neposlednom rade sa konzumáciou mäsa v tele zvyšuje i riziko vzniku toxických odpadových látok, ktoré výrazne prispievajú okrem iných problémov i k vzniku rakoviny.

Ak by sme hovorili o najobávanejších chorobách, ako srdcovo-cievne, rakovina, obezita, dna, cukrovka atď, tofu je nielen ďaleko bezpečnejšia potravina, no dokonca i pôsobí preventívne voči týmto obávaným neduhom. Nie je príliš ťažké pozrieť sa do krajín, ako napríklad Japonsko, kde je tofu bežnou výživou prakticky už od veľmi skorého veku a to doslova ešte skôr, ako dosiahnu prvý rok svojho života. No a kým my, ľudia západného sveta v priebehu života holdujeme konzumácii mäsa a bojujeme zo závažnými zdravotnými problémami, ľudia z krajín, kde sa preferuje tofu viac ako mäso, sa tešia zdraviu ďaleko viac.

Samozrejme je vždy veľmi veľkou témou obavy z geneticky modifikovanej sóje a výrobkov z nej. Tu by som sa ja osobne vždy na prvom mieste obával toho, že práve mäso, ktoré denne konzumujeme, bolo kŕmené geneticky modifikovaným krmivom. Pokiaľ budeme dostatočne pozorní, určite si všimneme, že i u nás máme kvalitného producenta tofu pod názvom ALFA BIO na čele s pánom Lunterom. Sú to produkty z našej, slovenskej, geneticky nemodifikovanej sóje a niet preto dôvod siahať po produktoch s nepoznaným pôvodom.