Rastlinné oleje - pomoc a či galeje?

Okrem iných cenných informácií som si z holistickej plavby po karibiku s ikonami "zdravej medicíny" priniesol i nové poznatky. Pre niekoho budú šokom, pre niekoho, vrátane mňa, len ďalším krokom smerom k lepšiemu životnému štýlu. To, že rastlinné oleje, ako ten olivový či kokosový neprospievajú nášmu zdraviu tak, ako sme si dlho mysleli, má svoje logické a hlavne ľahko pochopiteľné oddôvodnenie. Zvykli sme si na to, že niekto za nás v prírodných produktoch nájde to najlepšie, "vytiahne" to z tých produktov von a my budeme mať doma len to naj. Ak by to príroda takto bola bývala myslela, potom by nám v zemi, na kríkoch a na stromoch pripravovala len to "naj", vo forme výťažkov. Ale nie je to tak.

Ako príklad by som uviedol asi najkvalitnejší motor na svete, teda Rolls Royce, ktorý aj keď je naj, bez zvyšku vozidla by príliš veľa neznamenal. Tak isto i aká-koľvek živina z prírodných plodín, oddelená od tisícok svojich "kamarátov", teda od živín v tej istej plodine, neznamená pre naše zdravie tak veľa, ako keď sú všetky spolu tak, ako ich príroda stvorila. Veď ani David BECKHAM by bez super kvalitného tímu a trénera veľa na ihrisku nedosiahol.

Kedysi, keď neexistoval potravinársky priemysel, ľudia dostávali všetky potrebné živiny v rámci konzumácie celých, živých plodín ovocia a zeleniny a to bez toho, aby sa sústredili na to, koľko majú vitamínu C, E, beta karoténu, či oleja, o ktorom je dnes reč. Samozrejme, že oleje, ako ten kokosový či olivový môžu mať fantasticky pozitívne účinky na naše zdravie. Ale pokiaľ ich množstvo bude adekvátne a pokiaľ ich budeme konzumovať v prírodnom stave. Teda konzumáciou pár olív či kúskov kokosu dostaneme presne to, čo telo potrebuje. Každý olej, či je rastlinného, alebo živočíšneho pôvodu, je tuk a obsahuje najviac kalórií v našej výžive a to až 9 kalórií na 1 gram. A práve tu je problém, pretože my v domnienke, že konzumujeme super zdravé oleje, nedbáme na ich prijaté množstvo.

Ak nalejete do pohára s vodou trochu olivového či kokosového oleja, tento sa usadí na stenách pohára presne tak, ako aj ten živočíšny tuk. Keďže pohár tu predstavuje naše cievy, viete, o čom hovorím. Aj keď je to olej rastlinný, naše cievy sú po jeho konzumácií mastné, lepkavé a keďže v krvi koluje aj mnoho iných látok, tieto sa ľahko zachytia a prilepia na tento olej a vznikajú usadeniny a cievy sa upchávajú.

Problém teda nie je v tom, že tieto oleje by škodili, ale v tom, že nám nikto bežne nepovie, že množstvo, ktoré potrebujeme pre optimálne zdravie je minimálne a  väčšinou sa pohybuje v zlomkoch gramov či dokonca mikrogramov.

Dr Caldwell Esselstyn, jeden z najvyhľadávanejších kardiológov na svete, ktorý takýchto zničených ciev a srdcí videl tisícky, vynašiel najfunkčnejší program na údržbu nepoškodených ciev až po smrť človeka. Tento systém sa nazýva rastlinná potrava, kde všetko, čo telo potrebuje, je získavané kvalitným požuvaním kvalitných surovín. Príroda vytvorila dokonalú súhru takejto výmeny a to, že to skutočne funguje, vidíme v živočíšnej ríši. Iba ťažko budete hľadať slona, hrocha, či gorilu, naše najväčšie a najsilnejšie zvieratá na zemi, ktoré konzumujú iba rastlinnú potravu, ako si zelené listy polievajú takým či onakým olejom. A výsledok? Nepotrebujú nemocnice, tak ako ich potrebujeme my a často aj naši domáci miláčikovia a nemjú srdcovo-cievne ochorenia.

Nové zmýšľanie vo svete zdravia je nevyhnutné, pretože trpieť ešte viac chorobami, ako je tomu teraz, by už bolo neznesiteľné a naše deti by sa už rodili ako hotoví trpitelia.

Na spomínanej holistickej plavbe som mal možnosť stretnúť stovky ľudí z celého sveta, ktorí už roky žijú na čistej rastlinnej potrave bez pridaných olejov akéhokoľvek druhu a dokonca i kuchyňa na lodi bola pre nich takto pripravená. Sám som ju skúsil a bola fantastická. Skutočne v samotných plodoch, orechoch, semenách, strukovinách a samozrejme v ovocí a v zelenine máme absolútne všetko. Veď nakoniec, o každom produkte, ktorý nám predstavujú ako zdravý, hovoria, že je naturálny :-)

Preto pre mňa i naďalej ako najväčší dôkaz zdravia a jeho logiky zostávajú ľudia, ktorí svojim spôsobom života dokázali  a dokazujú byť vitálnymi a zdravými až do posledného dňa a nie článok, ktorý bol možno napísaný za finančnej podpory rukami človeka, ktorý možno sám trpí srdcovo-cievnym problémom. Každý z vás má ale samozrejme plné právo na svoj slobodný názor, ktorý by ale mal mať aj svoje opodstatnenie a oddovodnenie :-)