''Vegáni'' - odkiaľ máte proteín?

Ešte niekoľko rokov dozadu, som si sám dával otázku, odkiaľ ľudia, ktorí nejedia mäso, ryby, vajíčka, ba dokonca ano mlieko a mliečne výrobky, odkiaľ potom berú proteín. Dnes sa na základe svojej práce, vzdelávania, presvedčenia, vlastných skúseností a skúseností zo sveta vegánskeho smeru stravovania, sám nachádzam medzi tými, ktorí proteíny toho druhu takmer vôbec neprijímajú. Preto, ak mi dnes niekto povie, že žiť zdravo vitálne a bez zdravotných problémov nie je možné bez živočíšnych bielkovín, potom viem, že predo mnou stojí niekto, kto má v tejto oblasti pred sebou ešte dlhu cestu, tak, ako som ju mal pred sebou kedysi i ja sám.

Zas a znovu môžeme začať v prírode a to rovno s najsilnejšími a najväčšími tvormi, aké tam žijú. Slony, gorily, či horchy, jasne dokazujú, že aj keď sú bylinožravce, nemajú absolútne žiadny problém s prijímaním proteínov. Naopak, majú ho v tej najkvalitnejšej forme, aká na tejto zemi existuje.

Preto tak, ako oni, tak ani človek cicavec nemá žiadny problém s prijímaním proteínov z rastlinnej potravy. Mäsožravý spôsob výživy sa totiž pre človeka ukázal ako mimoriadne škodlivý a nebezpečný a to hlavne pre dnešný, západný, moderný a za normálny sa považujúci spôsob stravovania. Žiaľ, čím ďalej tým viac sa zdravie nás, "mäsožravcov", prepadá ku dnu a tá, ktorí ho vo svojom živote preferujú minimálne, alebo vôbec, sa zatiaľ tešia vitalite a pevnému zdraviu.

Hovorí sa, že živočíšne proteíny sú komplexné a rastlinné nie. S tým súhlasím, no ešte stále platí, že tie rastlinné sú pre človeka tie najkvalitnejšie, najprirodzenejšie, najľahšie stráviteľné a bezpečne postačujúce. Jediné, čo potrebuje človek urobiť, aby si zabezpečil komplexnosť a dostatok požadovaných proteínov, je konzumácia čo najširšieho spektra čerstvých, nespracovaných a podľa možnosti lokálnych a sezónnych druhov ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a semien. Takýmto spôsobom budú tieto na rozdiel od proteínov živočíšnych, jeho telo využité takmer na 100%, bez tráviacich problémov a hlavne bez rizík, ktoré sú nemalé a ktoré dnes prináša konzumácia živočíšnych produktov. Ktoré to sú? Srdcovo - cievne ochorenia, dna, cukrovka, problémy s trávením, alergie, intolerancie rôzneho druhu a v neposlednom rade obávaná rakovina.

Okrem mnohých iných dôveryhodných a overených štúdií existuje jedna, ktorá je najrozsiahlejšia a najkomplexnejšia, aká bola kedy uskutočnená a táto vám veľmi prehľadne a zrozumiteľne vysvetlí, prečo sa proteíny živočíšneho pôvodu stali najväčším nepriateľom nášho zdravia, ako a prečo sú schopné spustiť v našom tele proces rakoviny a menovite, ktorý živočíšny proteín je na základe spomínanej "Čínskej štúdie", vedenej Dr. T.Colin Campbellom najnebezpečnejším karcinogénom, aký bol do dnes preskúmaný a ktorý väčšina z nás  ešte stále denne konzumuje.