Je fitness centrum zdravým miestom?

Fitness centrá sa stali hromadným chrámom nás, ktorí radi využívame svoj voľný čas na spojenie príjemného s užitočným. Do akej miery nám však tieto miesta prinášajú skutočný pôžitok z pohybu. Zdá sa, že i v tomto prípade sme upadli do akéhosi bezvedomia a nevenujemepríliš veľa pozornosti tomu, čo sa nám vlastne na mieste, kde očakávame dať svojmu telu to najlepšie, dostáva.

Pamätám si časy, kedy fitness centrá boli odkázané na rôzne skromné, väčšinou betónové pivničné priestory s kopou železa a otvorenými oknami. Samozrejme, i množstvo ľudí, ktoré pravidelene cvičilo 20-30 rokov dozadu, sa s tým dnešným nedá porovnať. Veľká väčšina z nás dnes celkom vedome fitness centrum navštevuje s určitým cieľom, či už je to lepšia postav, nižšia váha, odreagovanie sa od stresu, vo všeobecnosti tomu hovoríme zdravší životný štýl. Myšlienka teda samozrejme zostáva vysoko cenená, no myslím si, že bude potrebné čo najskôr si uvedomiť pár dôležitých vecí.

Dnešné moderné "fitká" sa čím ďalej tým viac nachádzajú vo väčších uzatvorených komplexoch, kde sa o výmenu vzduchu stará vzduchotechnika a vo veľkje väčšine tam teda dýchame recyklovaný vzduch. Veľké množstvo moderných strojov, náradí a cvičebných pomôcok je vyrobených z chemických, alebo chemicky ošetrených materiálov, či už sú to plasty, farby, guma a podobne. Počet ľudí, ktorý sa v danom momente nachádza v tomto priestore, má na sbe takisto športové oblečenie a obuv, vyrobené z chemických či chemicky upravených materiálov. Každý z nás navyše vydychuje oxid uhličitý, ktorého sa telo pritodzene potrebuje zbaviť, cez pokožku sa zbavujeme toxických látok vďaka poteniu.

Ak si toto všetko predstavíte v jednom uzatvorenom priestore, asi si viete dobre predstaviť, že ovzdušie,v ktorom ss už teraz nachádzame, nie je to najideálnejšie. Teraz však príde "zlatý klinec", pretože ak si každý z nás pred začiatkom cvičenia na seba ešte nastrieka dávku obľúbeného parfému, dostávame sa do bodu, kde sa priestor fitness centra, pôvodne miesta zdravšieho životného štýlu, stáva super toxickým miestom, ktoré sa svojim znehodnoteným vzduchom kľudne vyrovná predajni drogérie, či pneumatík.

Ak si teda uvedomíme, že každý jeden pohyb závisí od kvality a množstva kyslíka, ktorý potrebujeme pomocou dýchania a krvného obehu dostať do každej jednej bunky nášho tela, ľahko zistíme, že v takomto prostredí sme príliš svojmu zdraviu nepomohli, no naopak, mohli sme mu aj uškodiť. Nejeden krát sa stalo, že človek po vstupe do "fitka" začal kýchať, oči začali slzavieť, sliznica sa stala podráždenou, začala bolesť hlavy, či dokonca migréna.

Človek je už veľmi dobre známy tým, že zdevastuje všetko, čo mu príde pod ruku. Ako kouč životného štýlu a propagátor zdravého životného štýlu hľadám týmto pomoc u všetkých tých, ktorí do fitness centier chodia a majú záujem v tomto smere urobiť zmenu pre seba samých a takisto na to upozorniť i tých, ktorí si toho nie sú vedomí. Ťo, čo robíme pre svoje zdravie, by v prvom rade malo dávať zmysel a malo by byť skutočne ničím, čo nás posúva smerom vpred a nie naopak.

Toxické parfémy, kozmetika, deodoranty, vlasové spreje a iné chemické prípravky by mali zostať mimo týchto priestorov, aby sme si k vôli nim nezničili svoje cenné zdravie, ale naopak, aby sme ho posilnili. Ak ste už aj vy sami v tomto na správnej ceste a vedľa vás sa objaví niekto, k vôli komu sa nebudete môcť nadýchnuť, s úsmevom sa tejto osobe prihovorte a vysvetlite, čo máte na srdci. Každý zdravo zmýšľajúci človek to určite pochopí, zamyslí sa a vy už na budúce budete môcť kľudne vedľa tohoto človeka cvičiť podľa svojich predstáv :-).