Opaľovací krém - áno, či nie?

Leto a dovolenky sú opäť v plnom prúde a my sa po dlhomesačnom očakávaní slnečných lúčov, tak ako každý rok, začíname pred nimi "chrániť". Napriek tomu, že slnko a jeho lúče sú skutočným darom a zázrakom na tejto planéte a to hlavne pre naše zdravie, naučili nás pred ním chrániť sa. Ako to teda vlastne so škodlivosťou slnka je?

Slnečné lúče sú pre nás jediným a najkavlitnejším zdrojom, ktorý je potrebný pre tvorbu vitamínu D. Tento vitamín je nepostrádateľným pri obrovskom množstve chemických reakcií v našom tele. Medzi tie najdôležitejšie patrí azda správna absorpcia vápnika pre naše kosti a bez vitamínu D neprebehne žiadny liečebný proces v našom tele.

To, že naše zdravie sa stalo neuveriteľne veľkým biznisom, už určite viete. Potom snáď nebude ťažké pochopiť ani to, prečo tí, ktorí sa obohacujú výrobou a predajom škodlivých toxických liekov, majú enormnú snahu presvedčiť nás, že najväčší prírodný lekár, na ktorého má každý z nás bezplatný nárok - teda slnko, nám škodí. Keďže sú v tom vďaka našej slepej dôvere veľmi úspešní, zarábajú nie len na liekoch, ale i na tzv. "ochranných opaľovacích krémoch".

Čas medzi 12 a 14 hodinou, ktorý nám prezentujú ako najškodlivejší, je v skutočnosti ten najdôležitejší, kedy by sme sa mali na slnku zdržiavať, pretože práve vtedy získava náš najväčší orgán, teda koža, ten najkvalitnejší materiál na produkciu vitamínu D. Je to čas, kedy je váš vlastný tieň kratší ako vy. Ak toto človek učiní, následne potrebujeme asi 48 hodín na to, aby sa v tele dokázal tento vitamín vytvoriť a telo ho mohlo začať využívať. Preto je veľmi dôležité, nie len ísť na slnko bez škodlivých chemických krémov, ale takisto sa 48 hodín po opaľovaní neumývať chemickým mydlom alebo telovým šampónom. V tom prípade sa štruktúra na pokožke narúša a nie je možné vytvoriť vitamín D. Najideálnejšie je umývať sa v tomto období iba čistou vodou, ktorá po hygienickej stránke úplne stačí na odstránenie potu či piesku.

Vaša otázka teraz asi znie, že ako sa ale chrániť voči spáleniu si pokožky.

Pre mnohých bude nasledujúca správa asi neprijateľná, no príroda má svoje pevné zákony, ktoré buď môžeme dodržovať a žiť v súlade s ňou bez problémov, ale tieto zákony porušovať a platiť za to daň, čo už dnes nie je vôbec žiadnou raritou v západnej civilizácii. Takže jedinou ochranou je poznať svoj typ pokožky a dopriať je toľko slnka, koľko je schopná bez následkov prijať. Zbytok času potom treba rozumne rozdeliť do periód, kedy sa buď pred priamym slnkom treba schovať do chládku, alebo si telo chrániť odevom. Pre nás, keďže sme naučení platiť si drahé dovolenky a tráviť ich potom celé dni škvarením sa na slnku, je toto dosť nepredstaviteľné. No ak sa pozrieme do krajín, kde je leto so slnkom celoročným úkazom, tamojší obyvatelia nám pekne ukážu, že toto sú jediné prirodzené spôsoby, ako nenechať svoju pokožku spáliť nadbytočným slnečným žiarením.

A čo teda opaľovacie krémy? Ak by sme to chceli vysvetliť veľmi jednoducho, potom slnko k nám vysiela pozitívne aj negatívne UV žiarenie. Obe sú nevyhnutné a kompenzujú sa navzájom podľa toho, kto z toho či onoho koľko potrebuje, keďže každý z nás je úplné iný a to i čo sa pokožky týka, nehovoriac a množstve typu a farby pokožky. Chemické opaľovacie krémy majú za úlohu zachytiť na povrchu našej pokožky pozitívne UV žiarenie, aby sme sa nespálili, čo by mohla byť tá lepšia správa. Tá horšia je, že negatívne UV žiarenie pokračuje vo svojej ceste a penetruje cez pokožku do nášho tela. Okrem toho sa karcinogénne zložky, z ktorých sú krémy väčšinou vyrobené, dostávajú takisto do nášho tela a výsledok snáď nemusím ani hovoriť.

Po rokoch prežitých v Austrálií, kde som mal možnosť komunikovať s množstvom dermatológov, som sa dozvedel, že boom rakoviny kože v ich krajine nastal v 60-tych rokoch, práve v čase, keď sa na trh dostali opaľovacie krémy.

Jednoznačne aj tu teda platí, že menej je viac a že čo sa slnka týka, potrebujeme kvalitu, nie kvantitu. Takže ak chcete naj kvalitu pre svoj vitamín D, buďte na slnku vždy medzi 12 a 14h, bez opaľovacieho krému, sledujte svoju pokožku a kľudne začnite 10-15 minútami. Sprchujte sa iba čistou vodou, aby ste dovolili tvorbu kvalitného vitamínu D, ktorá trvá 48h po opaľovaní. Na slnko sa snažte chodiť v ktoromkoľvek mesiaci v roku, keď slnko nie je schované za hustými oblakmi a snažte sa odhaliť čo najväčšiu časť svojho tela. Pokiaš to bude na verejných priestoroch, skúste tak,aby vás nemuseli zatknúť. Ak sa tak stane, určite bude príslušné orgány zaujímať dôvod vášho správania a vy budete mať príležitosť posunúť dôležitú informáciu ďalej :-)

Ako asi viete, krajiny, kde majú najmenej slnka za rok, majú najväčšie problémy so zdravím, vrátane rednutia kostí, či depresií, čo samozrejme úzko súvisí i s prijímanou potravou. Počet samovrážd je v týchto krajinách takisto najvyšší a i podľa toho je možné vidieť, akú dôležitú úlohu vitamín D v jeho prírodnej podobe má. Preto si nenechajte ukradnúť najlepšieho lekára, akého na svete máme, iba preto, že niekto nevie zniesť, že si ho nemôže privlastniť, patentovaťa pýtať si zaň peniaze. Títo ľudia majú ale možnosť klamať a zavádzať, čo aj robia a je iba na nás, či im naletíme, alebo sa budeme držať zdravého rozumu a toho, čo dáva zmysel.

Želám vám ešte krásne, aktívne a šťastné leto :-)