Doplnky výživy, ktorým verím a viem prečo.

Pochopiť, načo a prečo vlastne doplnky výživy existujú, no hlavne aký vplyv na nás majú a kedy, za akých okolností, mi trvalo pochopiť neuveriteľných viac ako 20 rokov. V bežnom živote sa totiž o skutočnostiach spojených s funkciou a významom doplnkov výživy dozvedáme tak málo, že aj táto  naša nevedomosť už takisto bola dostatočne potrestaná a je najvyšší čas i tu, poučiť sa z doterajších chýb.

Len malé percento z nás tuší, že mnohé vitamíny či doplnky vyživy dnes spôsobujú viac zdravotných ťažkoztí, ako pozitívnych účinkov. Dôkaz, že je to skutočne tak, máme takmer všade okolo seba. Produkcia týchto výrobkov už roky dosahuje závratné obraty a už takmer kráčajú v tomto smere ruka v ruke s liekmi. Niet divu, pretože za produkciou mnohých tzv. doplnkov výživy stoja tí istí giganti, ktorí stoja aj za produkciou liekov.

Nikdy pred tým sme nemali toľko vitamínov a doplnkov výživy ako dnes a zároveň sme sa nikdy pred tým nepasovali s toľkými probémami spojenými s našim zdravím, chudnutím a podobne. Proteíny, spaľovače tuku, energetické a podporné doplnky, multivitamíny, vitamíny. Peniaze sú fuš a efekt často žalostný a ak nie je žalostný, je to väčšinou preto, že ešte neskončila doba jeho účinku a naše telo ešte zatiaľ dokáže bojovať s látkami, ktoré sú v prevažnej väčšine syntetického pôvodu - teda umelého.

V mojom živote vrcholového a rekreačného športovca, trénera a kouča prešlo rukamy obrovské množstvo doplnkov výživy. No až posledných pár rokov som sa vďaka svojmu vzdelávaniu a stretávaniu s povolanými dostal k tomu, kedy a ako vlastne doplnky výživy skutočne fungujú a aké to sú, tie ktoré fungujú.

Azda najdôležie tu je pochopiť skutočnosť, ktorá je dnes v obrovskej miere prehliadaná a ignorovaná. A to, že doplnky výživy sú tu na to, aby výživu dopĺňali, nie nahrádzali. Čo je ale ešte dôležitejšie, je to, že akú výživu by mali dopĺňať. XY ľudí dnes používa superfoody, spomínané vitamíny, multivitamíny, spaľovače či proteíny na to, aby nimi dopĺňali párky, šunky, syry, fastfoody, múčne, mastné, sladké, slané polotovary či inak denaturované potraviny. Je to doslova niečo podobné, ako keby pri bombardovaní nepriateľ občal miesto bomby vyhodil z lietadla kyticu krásnych kvetov. Táto by zhorela ešte skôr, ako by stihla dopadnúť na zem.

Výsledok týchto našich návykov je preto taký, že nie len naše peňaženky sú prázdne, ale aj naše bunky zo stravy, ktorú bežne a pravidelne konzumujeme, sú prázdne. Sú nutrične prázdne a ich funkcie sú ochromené a oslabené do takej miery, že nie sú schopné metabolizovať syntetickú "podporu", na ktorej si mnohí tak zakladajú. V absolútne prvom rade je teda viac ako nutné zaradiť do KAŽDODENNÝCH stravovacích návykov, živú, organickú, čerstvú a chemicky či inak čo najmenej upravovanú potravu. Ak má telo možnosť dlhodobo si vďaka takejto výžive podporiť funkciu triliónov svojich buniek, tieto potom budú zdravé, silné a schopné metabolizovať aj určité prídavné doplnky výživy. U mňa som za celé tie roky s tým obrovským množstvom vyhodených peňazí, takmer nikdy nedosiahol to, čo mi doplnky výživy sľubovali. Určite to ale bolo aj zásluhou toho, že moje stravovacie návyky neboli vždy také, ako dnes a hlavne, že dnes môžem povedať, že som sa mal možnosť dostať aj ku skutočným, fanatsickým doplnkom výživy, vďaka ktorým dosahujem presne to, čo dosahovať chcem.

A aké to sú? Hlavne slovenské, ktoré prešli jedinečným vývojom doktora Trubíniho, domáce, vo vysokej kvalite, bez chémie, vysoko potentné, majúce svoju obrovskú silu ako v ríši zvierat, tak i u človeka! To, čo za svoju nízku cenu v sebe skrývajú, budete len ťažko niekde inde hľadať a tí z vás, ktorí sa už tiež o tom presvedčili, mi iste dajú za pravdu.

  1. Včelí peľ (emulzia) - podľa mňa najúžasnejší prírodný doplnok výživy, okrem iného obsahujúci všetky esencialne aminokyseliny, množstvo energie, B-komplex vitamíny a mnoho iného.
  2. Propolisová tinktúra (obsah 26%!) - ako najsilnejšie prírodné antibiotikum
  3. Aloe (výluh) - ako najsilnejší detoxikačný prostriedok 3000 tisícročia
  4. Cesnak medvedí (výluh)

Ani jeden z týchto 4 slovenských "SUPERFOODOV" za posledné roky nechýba v mojom dennom jedálničku a v mojej cestovanej taške. Dávajú mi geniálnu prevenciu a pri určitých ťažkoztiach sú i mojou lekárničkou, kde sa dokopy dajú použiť v stovkách prípadov.

Je čas znovu si spomenúť na starú logickú vec, že to, čo, nám ponúka naša príroda, v našom okolí, má tú najväčšiu silu na pozitívne fungovanie nášho organizmu a optimálne nastavenie celého tela :-)